top of page

Tanngnissing og smerter


Her ligger en kopi av tekst i VOF jan 2016 (av Roy Bogetveit)

Svein (42) hadde hørt om vår praksis gjennom venner og bekjente. Han hadde i flere år hatt kroniskesmerter i ryggen, nakken,hodet og skuldrene. Plagene varierte i intensitet, men et fellestrekk var at de stort sett alltid var der om natta og morgenen, og de ble verre når Svein hadde mye gruble på. I de verste periodene gikk han hyppig til kiropraktor for ”brannslukking”, men ble aldri helt bra. Dette var tilbake i 2008.

Svein har mye å tenke på: Ansvaret på jobben, familien med små barn og fritidsaktiviteter han ikke vil gå glipp av.

I løpet av den første samtalen forsto jeg at her måtte jeg finne årsaken til problemet. Dersom jeg skulle behandlet hans mange diffuse smerter hver for seg, ville det tatt lang tid. Sannsynligvis hadde det blitt en evig runddans med behandlinger som bare midlertidig dempet symptomene.

Etter samtalen og kliniske tester var jeg nokså sikker på at pasientens problem hadde utspring i kjeven! Det viste seg nemlig at Svein bet tenner om natta. Dette kan virke som en bagatell, men tanngnissing/biting er faktisk årsak til mange muskel- og skjellettplager. Kjevemusklene/-leddene kan forstyrre samsynet og føre til feil kroppsholdning. Øynene er en av sensorene i det posturale systemet, som sender signaler til hjernen om hvor kroppen befinner seg i rommet. De andre sensorene er foten, huden, muskler og ledd og det indre øret. Hvis kjeveleddet er ute av leie, fungerer det som et dominospill: Kjeven belaster øyemuskulaturen, som igjen belaster det posturale senteret i hjernen, som videre påvirker kroppsholdningen, og til slutt resulterer dette i muskulære smerter. Spente muskler som ikke er viljestyrt, kan trekke bekkenet og ryggen ut av dens optimale stilling hvis samsynet blir forstyrret av en kraftig kjevemuskulatur. Svein var veldig skjev i bekkenet (ca. 12–13 mm høydeforskjell i stående stilling), ryggen og skuldrene.

Jeg tegnet og forklarte slik at Svein skulle forstå hvordan systemet fungerte. Han så litt rart på meg og sa: ”Er det ikke min vonde rygg du skal behandle?” Han klarte ikke å skjule sin skepsis. Etter noen minutter gikk han med på et forsøk. Jeg foreslo i første omgang 2–4 behandlinger for å se an effekten.

I vår praksis bruker vi øreakupunktur etter den franske legen Paul Nogier (1908–96) til å behandle pasienter. Punkter på øret blir behandlet med nåler, farge eller laser alt etter som det terapeuten anser å være mest hensiktsmessig.

Etter en halvtime på behandlingsbenken var det på tide å kontrollere resultatet. Det posturale systemet reagerer umiddelbart på korrigering. Sven reiser seg opp, litt ør i kroppen og hodet. Det er ikke uvanlig at man blir litt svimmel i noen sekunder ved første behandling.

Testen viste 100 prosent korreksjon, ingen skjevheter i bekkenet, ryggen eller skuldrene. – Dette er det rareste jeg har vært med på! utbrøt han. – Smertene i ryggen er nesten borte!

Vanligvis er Svein veldig stiv og har problemer med hverdagslige ting som å ta på sko. Jeg la merke til det da han kom inn døra og skulle ta dem av. Nå gikk det mye lettere å ta dem på.

Vi avtalte å sees igjen etter cirka en uke for videre behandling. Avviket hans var så stort at det ikke var å forvente at korreksjonen skulle holde seg etter bare én behandling. Basert på tidligere erfaringer anså jeg sjansen var stor for at dette kom til å gå bra. Svein kom tilbake for videre behandling og ble bedre og bedre i kroppen for hver uke. Etter fire behandlinger i løpet av fire måneder bestemte vi oss for at nok var nok. Han trengte da verken å gå til kiropraktor eller å ta smertestillende medikamenter. Høsten 2015 ringte plutselig Svein meg igjen. – Jeg har vært utrolig bra siden sist, men nå er smertene kommet tilbake, sa han. Etter fire behandlinger hadde han altså følt seg veldig bra i 6–7 år. Vi avtalte ny undersøkelse. Symptomene var nå veldig like hans tidligere symptomer. Jeg mistenkte derfor raskt at de samme problemene hadde kommet tilbake.

Under neste samtale var det tydelig at han var inne i en stressa periode igjen. Under langvarig stress har man tendens til å gnisse tenner om natta. Dermed hadde kjeven startet å forstyrre kroppsholdningen igjen, så vi startet på nytt som i 2008 med å behandle kjeven.

Kjeven kan utløse mange ulike symptomer. Hodepine, smerter i nakken, ryggen,skuldrene og hoftene er de vanligste. Har man mest vondt om morgenen/natta,bør man tenke på kjeven som en mulig årsak. Det trenger ikke bety at man gnisser tenner. Også visdomstenner, skjevt bitt, tannregulering,slitasje på kjeveledd og rotbetennelser kan forstyrre samsynet slik at kroppsholdningen blir feil. I noen tilfeller henviser vi videre til tannlege for optimal behandling.

Siste innlegg
Følg oss
  • Facebook Basic Square
bottom of page