top of page

Ortopediske såler og myke fotsenger

VOI tilpasser såler etter ditt behov. Materiale og modeller varierer utifra hvilke egenskaper vi ønsker at sålen skal ha.
Sålene leveres med 6 mnd garanti. Hensikten med innleggssåler er blant annet:
 

  • Fordele trykk

  • Rette opp \ kompensere for feil fotstilling

  • Avlaste muskulatur og sener

  • Utligne beinlengdeforskjell

 

Dem som har større plager med føttene kan det være hensiktsmessig å lage myke fotsenger for å få et optimalt resultat. Dette utarbeides fra en gips avstøpning av foten.

Problemstillinger

Feilstillinger kan være arvelig, men skyldes ofte også bruk av feil skotøy, mye tråkk på hardt underlag, overvekt eller andre forhold.De mest vanlige problemstillingene er:

 

Plattfot: Foten har to buer, en på langs og en på tvers. Ved plattfot er lengdebuen reduserte eller mangler helt. Dette kan føre til knokler sener og ledd blir overbelastet. Følgetilstand er ofte feilstilling av hælbeinet, som i tillegg faller innover.Symptomer kan være smerter på innsiden av fot,ankel og kne.Trett og sliten i føttene. Sliter skoene på innsiden. Alle småbarn frem til 3-4 års alderen er «plattfot» i noen grad pga barnefett pute. Dette er en normaltilstand som forsvinner når barnet vokser til.

Såle som støtter opp lengdebuen og korrigerer feilstilling. Fotavtrykk viser stor kontaktflate.

Tverrplattfot: Fotbuen på tvers av forfoten er sunket ned. Dette fører til mye trykk på tåballene. Trykksmerter, hard hud, og hammertær er ikke uvanlig. Nervesmerter frem i tærne om man er kraftig nedseget. Skoene blir slitt på forfoten.

Såle med pellott / pute bak tverrbuen som løfter leddet. Fotavtrykk kan vise knokkelhodene i leddet ved ett kraftig nedsunket ledd.


Hulfot: Hultfot kjennetegnes ved at fotbuen er forhøyet. Ofte beskrives dette som høy vrist. Hælen og forfoten er utsatt for problemer, pga overbelastning, stram muskulatur og sener. Utvikling av hammertær sees ofte ved hulfot. Smerter i leggene og ankel er vanlig. Sliter skoene ofte skjevt på utsiden.

 

Såle som avlaster lengdebuen og fordeler trykk på hæl og forfot. Avtrykk viser gjerne bare forfot og hæl,lite kontaktflate.

 

Plantar facitt / Hælspore: Er en smertefull tilstand i hælområdet.

Kan oppstå alene eller kombinert.Typiske symptomer er smerter midt under hæl eller litt mot innsiden,spesielt om morgenen.Platar facitt skyldes overbelastning av plantar senen over tid.

 

Hælspore er en forbeinet utvekst under hælbeinet som dannes over senefestet, og som har nokså like symptomer som plantar facitt.

Årsaken er ofte sammensatt som feilstilling i fot,vekt, aktivitet og sko.

Kan være en langvarig tilstand.

 

Såle som avlaster sene hælområdet - uthuling i området for hælsporen. Hælinnlegg. Behandling med laser på senefestet.

 

Pronasjon (Overpronasjon): Ved overpronasjon faller innsiden av foten inn når foten belastes. Overpronasjon er vanlig blant de med plattfot og kan medføre plager spesielt på innsiden av føttene , ankler og knær. Tilstanden er som regel medfødt, og blir bedre med årene. Såler kan kompensere for avviket og i enkelte ganger korrigere feilstillingen hos barn. 

Fettvevsproblemer i foten: Endel hælsmerter kan skyldes at fettvevet i hælen ikke fungerer optimalt.Fettvevsprolaps kan gjerne ses ved at hælen flyter ut med små hvite kuler under huden.Hælen mister sin støtdempende funksjon og smerter vil oppstå. Årsak er overbelastning av hæl,og kollaps av fettvevsputen.Riktige sko i forhold til aktivitet er viktig.

 

Fettvevssvinn oppstår helst hos eldre mennesker og kan forekomme også i forfoten.

Årsak er lite bruk og stimulering av fettputen,slik at den svinner hen eller overbelastning over lang tid.

 

Både hælbeinet og forfotsknoklene kan bli synlig på fotavtrykk.

En såle som erstatter kompenserer for hælens -fotens manglende støtdemping.

Hælkoppinnlegg.

 

Mortons nevrom: Er en tilstand der nerven frem til tærne kommer i klem i forfotsleddet. Kan føles som støt-nummenhet smerte som stråler frem i tærne.

Er en typisk følgetilstand til tverrplattfot der leddet er sunket ned og endret sin stilling.

Nerven kan bli betent og smertefull når man klemmer på foten over tverrleddet.

Og når man belaster forfoten under gange. Blir problemet kronisk vil man også ha og natten og i hvile.

 

En såle med forfotspute –pelotte som løfter tverrbuen og minsker klem på nerven.

 

Beinlengdeforskjell: Noen skjevheter i kroppen skyldes at føttene har ulik lengde anatomisk. Ofte skyldes dette traumer som operasjoner og beinbrudd, og er sjelden medfødt. Ulik beinlengde kan forårsake plager i bevegelsesapparatet når man står oppreist. Man kan ofte se forskjell på skoslitasje og ulikheter i føttene.

 

Vi bygger opp en såle / sko slik at hoftene kommer i lik høyde for å unngå feilbelastninger.

bottom of page